Wereldwijde kleurentrends

Publicatiedatum: 1 april 2014

Het jaarlijkse “Color Popularity Report” van Axalta Coating Systems waar Spies Hecker haar kleurinnovaties op baseert is gereed. Het rapport is telkens weer – en dit al sinds 1953 – het meest volledige overzicht van de meest populaire kleuren in de sector, met regionale opsplitsing. Het rapport van dit jaar bevat ook ‘Say it with Color!’, Axalta’s voorspelling van vier megatrends in de kleurenkeuze voor autodesigners over de hele wereld. “Onze klanten rekenen elk jaar weer op onze gegevens om beslissingen te nemen,” aldus David Fischer, vicepresident van Axalta’s wereldwijde OEM afdeling.

“Ons team van kleurspecialisten dat over de hele wereld aan de slag is, vertrouwt op onze geavanceerde methoden om de volgende generatie kleuren te bepalen. Het resultaat is een onophoudelijk evoluerend kleurenpalet voor autodesigners. Axalta werkt voor een industrie die uiteraard blijft evolueren en streeft naar innovatie voor haar klanten, en dus zijn we ook vastbesloten om samen met onze klanten de best mogelijke coatings aan te bieden.”  

Wereldwijde toppers in 2013

De kleur wit versterkte haar positie wereldwijd als de meest populaire autokleur bij de kopers en groeit in populariteit met zes procent ten opzichte van vorig jaar. In het witgamma was 22% van de voertuigen ‘effen wit’ en 7% ‘parelmoerwit’. Zwart was de tweede meest populaire kleur wereldwijd, met 20%, waarbij het ‘zwart met effect’ meer bijval kreeg dan ‘effen zwart’. Zilver (15%) en grijs (12 %) boetten wat in aan populariteit, terwijl rood stabiel bleef op acht procent. Blauw en bruin/beige behielden elk hun vijf procent op de wereldwijde markt. De overige kleuren, waaronder groen, oranje en paars, bleken minder in de smaak te vallen. Er was wel een kleine toename in het geel/goud segment. Over het algemeen kan men stellen dat neutrale kleuren de afgelopen tien jaar zeer populair blijven en goed zijn voor 76% van de nieuwe voertuigen van vandaag.

Europa

 • De voorkeur voor wit nam in 2013 toe met 5% en is nu goed voor 29 % van de verkoop van nieuwe auto’s. Effen blijft de meest populaire witvariant. 
 • Met 21% bekleedt zwart hier de tweede plek, maar deze kleur moest wel wat inboeten in vergelijking met 2012. 
 • De keuze voor grijs en zilver was minder in 2013, en dat volgt de wereldwijde trends. 
 • Blauw gaf ook lichtjes terrein prijs terwijl rood dan weer lichtjes toenam. Beide kleuren halen elk zo’n 7% van de markt. 

 Noord-Amerika

 • Met 26% bleef wit toenemen in populariteit en bleef het ook de meest populaire kleur; en dit voor het zevende opeenvolgende jaar. 
 • Zwart steeg eveneens tot 20% waarbij de klanten vooral positief waren overzwarte effecten en dan vooral in de luxe en luxe SUV segmenten.
 • Zilver moest dan weer, net als grijs trouwens, wat terrein prijsgeven.
 • De twee meest populaire chromatische kleurenkeuzes waren rood (9%) en blauw (7%).
 • Mexico had een voorkeur voor de lichtere neutrale kleuren met wit op 32% en zilver op 18%.
 • Zwart zakte in Mexico naar de derde plek met 17%. § De andere kleuren in Mexico volgden de dalende trends van Noord-Amerika.

Azië

 • In Azië haalden de neutrale kleuren een marktaandeel van 75%, of een toename van twee procent vergeleken met 2012. Dat is nog een heel eind weg van het niveau in 2001 toen de ‘neutrals’ goed waren voor 86%. Rood was de populairste niet-neutrale kleur voor personenwagens.
 • Japan meldde dat wit de meest populaire kleur bleef, voor het zevende opeenvolgende jaar trouwens, gevolgd door zwart en zilver. De keuze voor grijs (met zeven procent) lag lager dan elders. Blauw was de meest kleurrijke keuze met 7% van de markt. 
 • In China bleef zwart sterk staan, zeker in het segment van de luxewagens. Toch nam de belangstelling voor wit toe, en dat in overeenstemming met de wereldwijde trends. Blauw, groen en geel moesten het in populariteit afleggen tegen rood en bruingamma’s.
 • In Zuid-Korea bleef wit overeind op nummer 1 met 32% van de markt. Zilver was tweede op redelijke afstand met 18%. Grijs behield de derde plek, gevolgd door zwart. De lichtere kleuren domineerden hier dus duidelijk de markt.
 • Zilver was (en bleef) de meest populaire kleur in India met 30%, dicht op de voet gevolgd door wit met 28%. Bruin/beiges zijn er redelijk populair met 10% maar donkerder kleuren zoals zwart kunnen er maar op weinig bijval rekenen met slechts 7% van de markt. Z

Zuid-Amerika 

 •  Met 29% verdrong wit het zilver van de eerste plaats en dat voor het eerst sinds 2001, op de voet gevolgd door zwart met 14%.
 • Grijs en rood volgden met allebei negen procent. Rood bleef overigens de vijfde meest populaire kleur sinds 2002. 
 • Het belang voor de bruin/beige, blauwe en groene kleuren is lichtjes gestegen. 

Andere regio’s

 • In Rusland behield wit de kopplaats met 18%. Groen was vrij populair met 8% van de markt. Dit is redelijk opvallend vergeleken met andere landen. 
 • Lichte kleuren domineerden de keuzes in Afrika met wit, zilver en grijs aan de top. Wit had daarbij een sterke voorsprong met liefst 43%. Rood was de meest populaire niet-neutrale kleur met zes procent, gevolgd door blauw met vier procent.  

 

Bekijk hier het Color Popularity Report