Spies Hecker levert coatings voor schitterende koolstofvezelsculpturen

Publicatiedatum: 14 september 2016 Alastair Gibson

Alastair Gibson combineert artistiek talent en een stevige dosis technische expertise, maar put ook uit zijn 15 jaar ervaring in de Formule One™ om zijn koolstofvezelsculpturen te maken, die stuk voor stuk perfect worden afgewerkt met Spies Hecker.

Op het eerste gezicht lijken vissen en Formula One ™ -raceauto's niet veel met elkaar gemeen te hebben. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Alastair Gibson, gevestigd in Brackley, Northamptonshire, Engeland en pionier op het gebied van koolstofvezelsculpturen, ziet echter behoorlijk wat overeenkomsten.

"Formula One™ auto's en haaien hebben allebei hele duidelijke middellijnen, zijn mooi symmetrisch en natuurlijk zijn raceauto's uiterst aerodynamisch en haaien volkomen hydrodynamisch - dat is eigenlijk hetzelfde als aerodynamisch, maar dan in water," aldus Gibson, die uitlegt waarom hij zo veel van zijn sculpturen heeft gebaseerd op vissen en het waterleven.

Motorsport in het bloed

Gibson, die acht jaar geleden begon als fulltime kunstenaar en inmiddels behoort tot de voorhoede op het gebied van koolstofvezelsculpturen, startte zijn carrière in de motorsport. Na zeven jaar de lagere raceklassen bracht hij 15 jaar door in de Formula OneTM: eerst als hoofdmonteur voor het Formule 1-team van Benetton en vervolgens als chefmonteur van het raceteam voor de Grand Prix-teams van BAR en Honda. Maar artistieke creativiteit zat hem in het bloed.

"Ik had zo veel ideeën. Ik begon te rommelen met afgedankte koolstofvezelfragmenten en kleine onderdelen van de auto's, want die had ik bij de hand. Ik realiseerde me dat ik prachtige dingen kon maken, maar ik betwijfelde of iemand die zou willen kopen," zegt Gibson.

Carbon King

Kunst op basis van techniek

Nu hij zijn ware passie had ontdekt in de stilstandtijd voor en na de races en buiten het seizoen, besloot Gibson in 2008 fulltime kunstenaar te worden en zich toe te leggen op koolstofvezel.

Het creëren van de sculpturen is een langdurig proces. Gibson maakt eerst met de hand een 1:1 schaalmodel van balsahout, dat hij vervolgens scant. Daarna bepaalt hij met behulp van CAD-software waar de details zoals ogen, kieuwen of vinnen worden aangebracht. Dan komen de koolstofvezelmallen, waarvan het aantal afhankelijk is van de sculptuur. Vervolgens vindt het tijdrovende, veel expertise vereisende lamineerproces plaats, waarbij de dunne koolstofvezelbladen voorzichtig in de mallen worden aangebracht.

De met koolstofvezel gevoerde mallen ondergaan een proces onder druk genaamd 'debulking' en worden vervolgens in een autoclaaf geplaatst om een definitief, perfect profiel van de sculptuur te verkrijgen. Sommige sculpturen bestaan uit slechts twee helften, terwijl andere - zoals de aero manta van 3 meter - in totaal uit negen componenten bestaan.

Aero Manta

De juiste artistieke coating

"Alle tijd die tot dit moment in de kunstwerken wordt gestoken - die kan oplopen tot vier weken - zou verspilde tijd zijn als we geen prachtige afwerking zouden kunnen krijgen om het patroon van de koolstofvezel mooi uit te laten komen," legt Gibson uit.

Dankzij Gibsons lange carrière in de Formula One™ kent hij Andrew Moody, hoofd van de afdeling Lak en Illustraties bij MERCEDES AMG PETRONAS, en zijn team. Zodra de sculpturen geassembleerd zijn, brengt Gibson ze naar de spuiterij van MERCEDES AMG PETRONAS in Brackely waar ze worden voorzien van een Spies Hecker-laklaag, net als de racewagens en de teamvrachtwagens van MERCEDES AMG PETRONAS.

Moody licht toe: "Wij gebruiken Permahyd® Hi-TEC Basislack 480 op de sculpturen als kleur nodig is en Permasolid® HS Optimum Plus Klarlack 8650, wat een prachtige glans oplevert en de sculpturen helemaal tot hun recht laat komen. Het is voor mijn team heel interessant iets te spuiten dat zo volkomen anders is. Zij genieten van die uitdaging, ook al kan het tijdrovend zijn. Het kostte zo'n 25 uur om de 1 meter brede j manta te lakken, en een van de racing piranhas nam van begin tot eind ongeveer 10 uur in beslag."

Piranha

Vaak overleggen Gibson en Moody al tijdens de eerste conceptfase over de kleur en het effect om er zeker van te zijn dat Gibsons ideeën kunnen worden gerealiseerd. Als Gibson aan Moody vraagt een match te zoeken voor een specifieke kleur, gaat het team aan de slag met behulp van de ColorDialog spectrofotometer van Spies Hecker.

Kunstzinnige afwerking

Joachim Hinz, Brand Manager bij Spies Hecker voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zegt: "Het is geweldig om te zien dat Spies Hecker wordt gebruikt voor zulke creatieve en artistieke kunstwerken. Wij weten dat onze lak zorgt voor een fantastische afwerking van personenauto's en bedrijfswagens, maar nu kunnen we ook zeggen dat deze lak prima geschikt is voor een hamerhaai en piranha van koolstofvezel! Wij vinden het een hele eer deel uit te maken van Alastairs avontuur."

De gelakte sculpturen worden teruggestuurd naar Gibsons studio, waar de rest van de details wordt toegevoegd, van roestvrijstalen fotogeëtste vinnen tot gepolijste bismutlegering voor andere onderdelen - zoals de tanden op de carbon king-sculptuur.

Maar het meest unieke aspect van Gibsons kunstwerken is wel dat deze Formula One™-onderdelen bevatten, elk met een productie- en onderdeelnummer dat terug te voeren is op een specifieke auto en race. Deze onderdelen vormen de ogen van de racing piranha, de neus van de c-horse en de kieuwen op de rug van de mantas. Veel kunstwerken worden tentoongesteld op een deel van een FIA 'legality plank' van permaglas.

Gibson zegt: "Ik haal mijn inspiratie uit zoveel dingen om me heen. Het is mijn allergrootste passie deze sculpturen te creëren en ervoor te zorgen dat de afwerkingen perfect zijn. Ik hoop dat mensen dat eraan afzien."

Kijk voor meer informatie over Alastair Gibson en Carbon Art 45 op carbonart45.com . Ga voor meer informatie over Spies Hecker naar www.pluspaint of neem contact op met het lokale verkooppunt.