Spies Hecker en Mercedes-AMG Petronas Motorsport zetten iets moois in gang

Publicatiedatum: 3 juli 2017

Uitdagingen bij het lakken van de nieuwe kleurstelling op de 2017 Mercedes-AMG F1 W08 EQ Power+ bolide.

Spies Hecker, een van de drie internationale lakmerken van Axalta Coating Systems – toonaangevend leverancier van vloeibare en poederlakken – is al drie jaar lang verantwoordelijk voor het lakken van de onmiddellijk herkenbare high-impact kleurstelling van de Mercedes-AMG Petronas Motorsport Silver Arrows racewagens. Spies Hecker heeft onder andere de Mercedes F1 W07 Hybride auto gespoten, de wagen die het kampioenschap van 2016 won.

De kleurstelling van de 2017 Mercedes-AMG F1 W08 EQ Power+ bolide is zeer opvallend. EQ staat voor 'Electric Intelligence' en is geïnspireerd op de merkwaarden van Mercedes Benz: emotie en intelligentie. De nieuwe modelnaam is grafisch vertaald in de kleurstelling van de nieuwe W08, met een visuele uitbeelding van de luchtstroom langs de wagen in de kleur ‘electric blue’. Deze loopt van de voorvleugel tot de achterrand van de sidepods. De smalle groene en blauwe lijnen geven een indruk van snelheid en beweging, zelfs wanneer de auto stilstaat. Door dit design lijkt het alsof er tijdens het racen vonken over het chassis van de bolide vliegen, waardoor de auto haast onder stroom lijkt te staan. Het effect op de racebaan is indrukwekkend.

Maar vanwege deze ingewikkelde kleurstelling en de drastisch veranderde aerodynamicaregels die optimaal benut moesten worden in het chassisontwerp, was het heel moeilijk om dit schitterende lakproject te realiseren.

Beginnen bij het begin

Het ontwerpproces voor de bolide van 2017 begon toen seizoen 2016 nog in volle gang was. Ontwerpers van de fabriek in Brackley, Engeland en Daimler AG in Duitsland werken aan concepten die worden voorgelegd aan het hoogste management. De ontwerpers werken ook nauw samen met Andrew Moody, hoofd van de afdeling Lak en Illustraties bij Mercedes-AMG Petronas Motorsport, die met zijn 15-koppige team in Brackley eindverantwoordelijk is voor het aanbrengen van de designs op de wagen.

“We geven feedback vanuit ons perspectief. Het gaat er niet om hoe moeilijk het is het design één keer op de wagen aan te brengen, maar hoe gemakkelijk het is om het in de loop van het seizoen honderden of duizenden keren binnen zeer strakke tijdschema's nauwkeurig te reproduceren,” vertelt Moody.

Zodra iedereen het eens is over de definitieve kleurstelling, ontvangt Moody computergegenereerde afbeeldingen van de nieuwe auto met de nieuwe kleurstelling. Aan de hand daarvan spuiten hij en zijn het team het design, eerst alleen op een paar panelen. Dit jaar waren dit de sidepods en de zijkanten van het chassis. Er worden foto's van de gelakte panelen gemaakt, die naar de ontwerpers worden gestuurd. Indien nodig worden aanpassingen doorgevoerd.

Wachten op groen licht

Moody legt uit: “Wanneer iedereen tevreden is, krijgen we normaal gesproken de hoogste beslissers op bezoek. Zo kunnen ze met eigen ogen zien hoe de gespoten kleurstelling eruitziet. Zodra we groen licht krijgen, spuiten we de wagen van het vorige seizoen in de nieuwe kleurstelling om alvast een beetje te wennen.”

De 2017 Mercedes-AMG F1 W08 EQ Power+ bolide, op 23 februari gelanceerd op het Engelse Silverstone-circuit, heeft maar liefst 13 kleuren waarvan er geen enkele in de handel verkrijgbaar is: vijf tinten groen, drie tinten blauw, vier tinten grafietzilver en de belangrijkste kleur, het zogenaamde Stirling Silver vernoemd naar Sir Stirling Moss, die in 1995 voor Mercedes reed.

Het team Lak en Illustraties gebruikt diverse Spies Hecker-producten voor de racewagens. De teamleden beginnen met Priomat® Wash Primer 4075. Vervolgens gebruiken ze Permasolid® HS Vario Grundierfüller 5340, een vullende grondverf met hoog vaste-stofgehalte, of Permasolid® HS Performance Füller 5320, een sneldrogende 2K HS schuurprimer. Zodra de ondergrond is voorbereid, volgt een laag Permahyd® Hi-TEC Basislack 480.

Moody vertelt: “We spuiten de onderdelen af met Permasolid® HS Optimum Plus Klarlack 8650, een zeer betrouwbare blanke lak, of met Permasolid® HS Speed Klarlack 8800 voor onderdelen die snel droog moeten zijn.”

Vanwege de complexe kleurstelling staan Moody en zijn team dit seizoen flinke uitdagingen te wachten. “Voorafgaand aan het raceseizoen hebben we een uitgebreide training gevolgd in het spuiten van de nieuwe kleurstelling, maar toch neemt het afwerken van de complete bolide ongeveer 150 uur in beslag. De neus en achtervleugel kosten elk ongeveer 12 uur,” aldus Moody.

In de loop van het seizoen zal het team duizenden panelen en onderdelen spuiten, soms wel 150 per week. “Applicatiesnelheid en betrouwbaarheid zijn van groot belang en we hebben geen tijd om genoegen te nemen met minder dan het allerbeste. Spies Hecker kan ons dit bieden,” vertelt hij.

Een dun lijntje

De complexe lijnen, strepen en vonkeffecten van de nieuwe kleurstelling lopen over meerdere componenten. Het is dus essentieel dat het ontwerp op elk vervangbaar onderdeel precies aansluit op dat van de aangrenzende panelen: positie, omvang, vorm, kleur en nuance. Geen eenvoudige taak voor de spuiters in de spuitcabine.

Moody legt uit: “We werken met speciaal gebouwde testmodellen van een autocarrosserie. Zo kunnen we elk afzonderlijk onderdeel precies nabouwen. Het gaat daarbij niet alleen om het formaat en de vorm, maar ook om de kleuren, lijnen, nuances en het design. Wanneer je bijvoorbeeld drie panelen hebt die aan elkaar worden bevestigd, met meerdere lijnen die elkaar kruisen en verschillende kleuren en nuances, is het niet eenvoudig om deze drie panelen precies goed te spuiten. Op dit punt is Permahyd Hi-TEC heel behulpzaam: de lak presteert uitstekend bij designs en verschillende kleuren. Na het uitdampen kunnen we direct maskeren. Dit jaar maken we voor het eerst gebruik van digitale maskers, die nuttig zijn om de reproduceerbaarheid van de lijnen te waarborgen.”

Joachim Hinz, Spies Hecker Brand Manager voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika: “De kleurstelling van dit jaar is heel speciaal en ziet er fantastisch uit. Geweldig dat het Spies Hecker Hi-TEC Performance Systeem zich opnieuw heeft bewezen als een robuust, snel en efficiënt laksysteem dat het team keer op keer een uitstekende kleuraccuratesse biedt. Bovendien is het bestand tegen de ongelooflijk zware omstandigheden van de huidige internationale F1-circuits.”

Moody besluit: “We zijn altijd geïnteresseerd in het nieuws dat Spies Hecker te bieden heeft, omdat we graag op de hoogte willen blijven van de nieuwste producten en modernste technieken.”

Voor meer informatie over Spies Hecker en de relatie tussen en merk en Mercedes-AMG Petronas Motorsport: ga naar http://www.spieshecker.com/F1speed  of volg het merk op www.facebook.com/spieshecker.