Project Speed Rod - een nieuw leven voor een legende

Publicatiedatum: 5 november 2015

De gerespecteerde Oostenrijkse airbrush artiest Knud Tiroch en Spies Hecker hebben een Moonshine Runner, een vintage auto uit de tijd van de Amerikaanse Drooglegging, tot leven gewekt. Met een hoop creativiteit creëerden zij een zeer unieke, vuurrode Speed Rod.

“Projecten zoals deze slagen alleen met mensen die out-of -the -box kunnen denken en daardoor de beste technische oplossingen in applicatie kunnen aandragen,” vertelt Knud Tiroch , gesitueerd in de buurt van Baden, het zuiden van Wenen, Oostenrijk, over zijn langdurige samenwerking met Spies Hecker. De Oostenrijkse expert, ontdekte delen van een Ford A Roadster uit de vroege jaren dertig op een oude boerderij in Iowa, USA. Na veel onderzoek ontdekte Tiroch dat gedurende de Drooglegging deze auto ’s nachts illegale drank smokkelde als een zogenaamde Moonshine Runner. Aan het einde van de Drooglegging, werd de auto gebruikt voor besloten races, de voorlopers van de NASCAR-races zoals we die vandaag de dag kennen.

“Ik werd gegrepen door de geschiedenis van deze Ford en besloot om hem te laten herrijzen als een Hod Rod, ter herinnering aan zijn wilde en snelle tijd als Speed Rod,” legt Tiroch uit. Zijn expert plaatwerker Günter Neubauer, werkte vanuit historische documenten om het ontbrekende frame en de stoffering te reconstrueren. Daarna werd de auto voor het plamuur- en lakwerk overgebracht naar het Spies Hecker Training Center in Keulen, Duitsland.

Complete revisie
Jörg Sander, hoofd Spies Hecker Training Center, Duitsland vertelt: “Het kostte het Spies Hecker team bijna twee weken om de auto voor te bewerken en de spuiten. We zien niet elke dag auto’s zoals deze Speed Rod, dus het was een uitdaging en we hebben er allemaal van genoten.”

Sander legt uit dat de belangrijkste eisen werden gesteld aan de afwerking; een diepe glans en een hoge duurzaamheid. “We besloten om de sneldrogende Permasolid HS Speed Klarlack 8800 van Spies Hecker te gebruiken voor de laatste laag van het laksysteem. De glans en duurzaamheid van deze lak zijn uitstekend,” legt hij uit.

Tiroch is het met hem eens en trekt paralellen met de snelheid van de auto. Hij vertelt: “Dit is een gerestaureerde auto uit de jaren 30 die slechts 650 kg weegt en over de weg vliegt dankzij zijn 450 pk. En we hebben de ultrasnelle en moderne Spies Hecker Permasolid Speed Klarlack 8800 uit de Hi-TEC Performance System lijn. Het geeft de Speed Rod de perfecte afwerking.”

Vuurrood beïnvloedt het ontwerp
Het ontwerp van de Speed Rod visualiseert de snelheid door de carrosserie tot een absoluut minimum te beperken.

“Vanaf het begin wist ik al dat ik vuurroodrood als basiskleur wilde,” legt Tiroch uit. De hele auto is gespoten in Hi-TEC 480 RAL 3000 Vuurrood alleen de bestuurderscabine en het onderstel van de motor werden in zwart-wit geblokte vlaggen patroon gespoten. De beperkt aangebrachte stijlelementen geven de auto een zuivere uitstraling zodat het nog steeds lijkt op de Moonshine Runner uit de jaren 30.”

Een project met een ingrijpende boodschap
Met dit project brengen Tiroch en Spies Hecker hulde aan een buitengewoon deel van de Amerikaanse automobielgeschiedenis.

Tiroch licht toe: “En hoewel we trouw zijn gebleven aan de vorm, zijn er geen extra delen of onnodige toevoegingen aan de auto gedaan - we wilden aantonen, dat een beetje moderne creativiteit, technische vaardigheid en materialen ongelooflijke resultaten opleveren.

Voor meer informatie over de airbrush artiest Knud Tiroch, kijk op http://hotrodhangar.com/