Milieuduurzaamheid in het schadeherstelbedrijf

Publicatiedatum: 1 oktober 2020


Vijf stappen die elk carrosseriebedrijf kan ondernemen om de milieuduurzaamheid te verbeteren
Spies Hecker zet zich in om carrosseriebedrijven te ondersteunen bij hun inspanningen om groen te denken en hun energieverbruik te verminderen. Brand Manager bij Spies Hecker voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, Olaf Adamek, gaat in op het belang van duurzaamheid en geeft advies over wat carrosseriebedrijven kunnen doen om hun milieuduurzaamheid te verbeteren.

Het milieu, een belangrijke pijler van duurzaamheid, wordt bedreigd door klimaatverandering. De toegenomen urgentie hieromheen maakt dat het voor de schadeherstelsector van groot belang is om de juiste balans te vinden tussen economische groei, milieuzorg en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Autobezitters zijn zich goed bewust van hun keuzes en worden steeds scherpzinniger over de groene referenties van bedrijven.

Adamek zegt, "We zijn op een belangrijk punt beland waar bedrijven milieubewustzijn moeten meenemen in de dagelijkse beoefening van hun vak mits ze winstgevend en een aantrekkelijke optie willen zijn voor de moderne, milieubewuste klant. Voor eigenaren van carrosseriebedrijven zijn er vijf concrete manieren om groen denken vanuit een 360?-perspectief toe te passen."

Beoordeling
De eerste stap naar milieubewustzijn is een holistische beoordeling van bestaande bedrijfsprocessen. Adamek vervolgt: “Eigenaren van carrosseriebedrijven moeten de balans opmaken van de producten en accessoires die ze gebruiken, evenals de processen die ze volgen, van het schadeherstelwerk tot het afvoeren van gevaarlijk afval. Volgen werknemers de meest efficiënte processen en werken ze met minimale hoeveelheden materialen en middelen? Zijn ze goed opgeleid en worden ze ondersteund in het gebruik van de nieuwste energiezuinige systemen? Zijn er nieuwere en milieuvriendelijkere opties op de markt? Worden de richtlijnen voor gevaarlijk afval opgevolgd? Zodra ze een duidelijk beeld hebben van de huidige situatie, kunnen ze gaan kijken waar ruimte is voor verbetering."

Energiezuinige producten
Door duidelijk te kiezen voor producten waarmee reparaties snel en efficiënt kunnen worden uitgevoerd, kan een verbeterde milieuduurzaamheid worden bereikt. Een productportfolio zoals Speed-TEC van Spies Hecker maakt reparaties sneller en energiezuiniger en levert uitstekende resultaten op. Adamek legt uit: "Als een beoordeling eenmaal is uitgevoerd, kan de volgende stap in een groen-denkende aanpak iets simpels zijn zoals het kiezen van de juiste producten." 

Met de Speed-TEC-reeks van Spies Hecker kunnen procestijden worden gehalveerd en wordt extra energieverbruik tijdens het drogen geëlimineerd zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Carrossiers kunnen drogen bij temperaturen tot 20 ?C, wat overeenkomt met een energiebesparing van 70 procent voor het carrosseriebedrijf. 

"Lage droogtemperaturen zorgen voor een kleinere impact op het milieu dan wanneer de temperaturen boven de 65?C moeten worden gehouden. Het spreekt voor zich dat de energierekening ook een stuk lager uitvalt,” zegt Adamek.

Training
Een milieubewuste aanpak moet in het hele carrosseriebedrijf doorgevoerd worden. Het kiezen van gebruiksvriendelijke en energiezuinige laksystemen is van grote betekenis. Net zo belangrijk is het om ervoor te zorgen dat carrossiers getraind zijn in het juiste gebruik van de producten en dat ze weten hoe ze non-paint materialen dienen te gebruiken.

"De derde stap is het minimaliseren van afval. Hoe minder materiaalafval een carrosseriebedrijf genereert, hoe beter het is voor het milieu én voor de winst. Wanneer carrossiers volledig zijn getraind en ter zake goed geïnformeerd zijn over een product, is de toepassing eenvoudiger en neemt de doorvoer toe. Als ze daarentegen onzeker zijn over het applicatieproces, kunnen ze fouten maken die leiden tot onnodige verspilling,” zegt Adamek.

Spies Hecker biedt deskundige opleidingen en trainingen in moderne faciliteiten op 53 locaties in Europa. Carrossiers leren hoe ze de producten en systeemoplossingen van Spies Hecker correct dienen te gebruiken zodat hun carrosseriebedrijven gemakkelijker en efficiënter kunnen werken. 

Vermindering en afvoeren van afval
Het vierde aspect van milieuduurzaamheid waar de schadeherstelsector aan moet denken, is de afvoer van gevaarlijk afval dat wordt gegenereerd. Carrosseriebedrijven moeten zich houden aan de lokale wetgeving en EU-voorschriften voor het afvoeren van de producten die ze gebruiken. Dit is niet alleen van belang voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers, maar ook voor het welzijn en de bescherming van het milieu.

Adamek legt uit: "Alles dat aan lak is blootgesteld, wordt als gevaarlijk afval beschouwd, of het nu gaat om een schoonmaakdoekje of rubberen handschoenen. Verkeerd geleegde verpakkingen worden bijvoorbeeld geclassificeerd als gevaarlijk afval, terwijl volledig uitgelekte verpakkingen worden beschouwd als gecontroleerd afval. Het is van cruciaal belang dat beide uit de buurt van afvoeren en waterstromen worden gehouden en in overeenstemming met de milieuregelgeving worden afgevoerd. Onze productetiketten en veiligheidsinformatiebladen bevatten belangrijke informatie over het afvoeren."

Kies de juiste partner
De vijfde en laatste stap in het traject van een carrosseriebedrijf naar milieuduurzaamheid betreft externe partijen, zoals partners, leveranciers en andere verkopers. 

Adamek spoort carrosseriebedrijven aan om zich aan te sluiten bij gelijkgestemde organisaties. "Zoals het gezegde luidt, bent u maar zo goed als het bedrijf dat u onderhoudt. Het is voor carrosseriebedrijven essentieel om zich aan te sluiten bij organisaties die hun inspanningen om groen te denken en te doen, ondersteunen en bevorderen. Tegenwoordig is geen enkel bedrijf meer te groot of te klein om de impact op het milieu in kaart te brengen." 

Door de juiste producten, de juiste mensen en de juiste processen te kiezen, kan de schadeherstelsector uiteindelijk haar steentje bijdragen om het milieu te beschermen.

Voor meer informatie over Spies Hecker gaat u naar www.spieshecker.be.

Over Spies Hecker
Spies Hecker is een internationaal lakmerk voor schadeherstel van Axalta. Het merk ontwikkelt geoptimaliseerde laksystemen die het werk van schadeherstellers eenvoudiger en efficiënter maken. Met meer dan 135 jaar ervaring en een assortiment hoogwaardige producten, gepersonaliseerde services en gerichte trainingen, is Spies Hecker één van 's werelds toonaangevende fabrikanten op het gebied van autoreparatie. Spies Hecker is gevestigd in Keulen, Duitsland en is aanwezig in meer dan 75 landen.
Spies Hecker, simply closer!