Mercedes-AMG Petronas Motorsport vindt haar snelheid en schoonheid bij Spies Hecker

Publicatiedatum: 28 september 2017

Het topteam uit de Formule 1 gebruikt het hele jaar door Spies Hecker producten. Tijdens de zeer drukke, spannende en vluchtige dagen tussen de wedstrijden door, komt de snelheid van Spies Hecker héél goed van pas.

Formula One seizoenen kunnen ontzettend veeleisend zijn. 2017 is geen uitzondering: twintig races tussen maart en november, verspreid over vijf continenten. Ondanks deze meedogenloze planning moet Mercedes-AMG Petronas Motorsport - drie keer wereldkampioen bij de Constructeurs - er telkens weer voor zorgen dat hun Silver Arrows racewagens helemaal klaar staan voor elk Grand Prix weekend
Voor de Paint Shop van het team in het hoofdkantoor in Brackley, Engeland, betekent dit een enorme druk om de onderdelen klaar te hebben en te voldoen aan de vrachttermijnen. Andrew Moody, chef Paint and Graphics bij Mercedes-AMG Petronas Motorsport, weet dat hij kan rekenen op Spies Hecker.
Spies Hecker, een van de drie wereldwijde lakmerken van Axalta Coating Systems, de toonaangevende wereldwijde producent van vloeibare en poederlakken, is immers de afgelopen drie seizoenen, inclusief de triple in het Constructeurs Kampioenschap, verantwoordelijk voor de lak op de high-impact delen van de altijd onmiddellijk herkenbare leveringen van de bolides van het team.

Spies Hecker Airdry producten Haast u en wacht

Na elke Grote Prijs worden de onderdelen per vrachtwagen of vliegtuig, afhankelijk van waar de race plaatsvond, teruggestuurd naar Brackley. Maar voor ze er in de Paint Shop arriveren, komt elk beveiligd kritiek onderdeel - en dat is bijna alles op dit soort auto's, behalve de aerodynamische of cosmetische componenten - onmiddellijk terecht in het 'serviceproces'. Hierbij gaan de onderdelen door een strikte procedure van scannen, testen en x-stralen om er zeker van te zijn dat er geen schade of slijtage is. Dit zou immers de prestaties van de auto's tijdens de volgende race kunnen schaden. Wanneer dit is gedaan, gaan de componenten naar de Paint Shop - dit kan soms pas op woensdag na de wedstrijd zijn. Dit geeft Andrew Moody en zijn team van 15 medewerkers, amper drie dagen de tijd om de componenten klaar te krijgen. Zodat men de auto's op maandag opnieuw kan monteren zodat deze tijdig op weg kunnen naar het volgende raceweekend.
Andrew Moody verduidelijkt: "Twee weken tussen twee races lijkt misschien lang, maar in werkelijkheid is het dat niet. En wanneer de races al het daaropvolgende weekend gereden worden, zoals onlangs met de Oostenrijkse en de Britse GP, wordt dat hele proces nog verder gecomprimeerd. Dit jaar kregen we de componenten terug op dinsdag en moesten we alles al op donderdag klaar hebben, zodat de auto's tijdig konden worden gebouwd voor de trainingen op vrijdag in Silverstone. Snelheid en nauwkeurigheid waren essentieel."

Snelheid wanneer je het echt nodig hebt

"Het duurt ongeveer 14 uur om de voorvleugel te spuiten wat het meest arbeidsintensieve onderdeel is," zegt Andrew. "De betrouwbaarheid waar we tijdens het seizoen met Spies Hecker op kunnen rekenen, is geweldig, maar het is vooral de snelheid van de producten die bijzonder belangrijk is omdat we gewoon geen tijd hebben om minder dan perfect te accepteren."
De Paint Shop maakt gebruik van diverse Spies Hecker producten voor de raceauto's van het team. Ze beginnen met Priomat Wash Primer 4075 en vervolgens gebruiken ze Permasolid HS Vario Primer Surfacer 5340, een primer surfacer met hoge vaste stoffengehalte, of Permasolid HS Performance Surfacer 5320, een sneldrogende 2K HS schurende surfacer. Zodra de oppervlakken zijn voorbereid volgt de Permahyd Hi-TEC Base Coat 480.
Andrew Moody: "Als de tijd echt zeer krap is, gebruiken we Permasolid HS Speed Clear Coat 8800 op onderdelen die we snel moeten bewerken en drogen. Ideaal is dat we elke onderdeelronde in een dag proberen klaar te hebben voor het aanbrengen van de blanke lak. Als we wat meer ademruimte hebben, gebruiken we Permasolid HS Optimum Plus Clear Coat 8650, een zeer betrouwbare blanke lak."

Hoe meer dingen veranderen, hoe meer ze hetzelfde blijven

Maar het is niet alleen met de druk van de krappe planning waarmee Moody en zijn team te maken krijgen tussen de races. De onderdelen veranderen ook van vorm.
Andrew Moody: "De vorm van de wagen verandert voortdurend. Sommige circuits hebben een hoge downforce-opstelling nodig, andere een medium of lage downforce. We moeten dus de hele tijd met verschillend gevormde onderdelen aan de slag. Voor sommige races kan het team ook aerodynamische aanpassingen vragen, en ongeacht of die klein of groot zijn, het komt allemaal bovenop de tijdsdruk. Dit soort uitdagingen zijn dagelijkse kost voor mijn team."
Die veranderingen hebben ook een grote invloed op de uiterlijke stukken, die voor elke race identiek moet zijn. "Het logo van een partner mag niet kleiner worden, alleen omdat de grootte van een component is gewijzigd. We moeten dus met alles rekening houden in een zeer korte periode." Voegt Andrew Moody toe.
Om de zaken nog ingewikkelder te maken, lopen de complexe lijnen, strepen en vonkeffecten over meerdere onderdelen door. De 2017 Silver Arrows leveringen bestaan uit 13 kleuren, waarvan er geen enkel commercieel verkrijgbaar is: vijf tinten groen, drie tinten blauw, vier tinten grafietzilver en de hoofdkleur Stirling Silver dat werd vernoemd naar Sir Stirling Moss die in 1955 voor Mercedes reed. Deze complexiteit betekent dat het van essentieel belang is dat het ontwerp op elk verwisselbaar onderdeel perfect overeenkomt met de aangrenzende panelen op het vlak plaatsing, grootte, vorm, kleur en schaduw. En dat is geen gemakkelijke taak voor de lakspecialisten in de spuitcabine.
Moody verduidelijkt: "We werken met speciaal gebouwde patronen, die vooral dummy's zijn en ons in staat stellen om elk afzonderlijk onderdeel nauwkeurig te reproduceren in grootte en vorm, en uiterst belangrijk, ook qua kleuren, lijnen, schaduw en ontwerp. We creëren voortdurend nieuwe patronen omdat de auto's het hele seizoen door evolueren. Het is nogal ingewikkeld en complex om drie panelen te spuiten die samenkomen met meerdere lijnen over de voegen heen, in verschillende kleuren en schaduwen, en alles goed te krijgen. Het is precies op dat vlak dat Permahyd Hi-TEC 480 ons echt helpt, omdat we er meteen mee kunnen afplakken na het uitdampen."

Snelheid wanneer je het echt nodig hebt

Andrew Moody's team gaat zo snel en efficiënt als de Formula One auto's die ze spuiten. Naast al het werk met de huidige 2017 bolides, moeten ze ook showcars, testwagens, en alle bijkomende zaken van materiaalwagentjes en waterflessen tot het technisch atelier in de pitlane en de garage- en hospitality borden.
Het team kan ook, dankzij haar enorme ervaring, de onophoudelijke uitdagingen van het hele seizoen aan. Maar wat is het ergste? "Weten dat de onderdelen al in de fabriek zijn maar dat we moeten wachten tot ze door de controle komen, voor we kunnen beginnen. Gelukkig weten we ook dat we zodra we ze hebben, wij over de producten en vaardigheden beschikken om snel alles voor elkaar te krijgen," besluit Andrew Moody.
Joachim Hinz, Spies Hecker brandmanager voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, rondt af: "Een van de doelen waar we naar streven voor al onze eindgebruikers, waaronder Mercedes-AMG Petronas Motorsport in Brackley, is een uitzonderlijke efficiëntie dankzij onze snelle en betrouwbare productsystemen. Het Spies Hecker Hi-TEC Performance System heeft zich in de absolute top van de auto- en motorsporten bewezen. We weten dus dat elke spuiter snel uitstekende resultaten kan behalen, net zoals Andrew en zijn team. "