Mazda Machine Grey in een drielaagse afwerking

Publicatiedatum: 21 september 2020
Spies Hecker tips - Mazda Machine Grey in een drielaagse afwerking
De populaire Mazda-kleur Machine Grey wordt met behulp van een hypermoderne, gerobotiseerde laktechnologie aangebracht. Vanwege deze technologie, Takuminuri genaamd, is de reparatie van deze drielaagse kleur bijzonder veeleisend. Evgeny Khmelev, hoofd training bij Spies Hecker in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, geeft praktische tips voor reparatie met Spies Hecker Permahyd Hi-TEC 480 Basislack.21 september 2020 - Mazda gebruikt sinds 2016 46G Machine Grey op verschillende modellen. Het is gespoten met behulp van het geavanceerde, gerobotiseerde lakproces Takuminuri, dat door Mazda ook voor Soul Red gebruikt wordt. Machine Grey bestaat uit drie lagen: een reflecterende laag, een transparante laag en een blanke laklaag. 

"De ingebedde aluminiumvlokken creëren een metallic kleurdiepte. Pigmenten in de reflecterende en effectlagen zorgen voor een scherp contrast tussen licht en schaduw. Het lijkt dan net alsof het voertuig uit één blok staal is gefreesd", zegt Evgeny Khmelev.

Het is niet zo makkelijk om dergelijke lakeffecten tijdens reparaties te reproduceren. "De opbouw van Machine Grey is zeer complex en kan van model tot model variëren, soms zelfs van voertuig tot voertuig. Daarom hebben we voor Permahyd Hi-TEC Basislack 480 een verzameling mengformules in onze Phoenix-kleurensoftware", voegt Khmelev toe.

Hier volgen de tips van Khmelev voor het bereiken van een goed drielaags resultaat, zelfs met een complexe kleur als Machine Grey:

Tip 1: Maak spuitstalen
De samenstelling van Machine Grey is zodanig dat wij aanraden om na het meten van de kleur met ColorDialog Phoenix een spuitstaal te maken. Zo kunt u het zilvereffect vinden dat het beste overeenkomt met de originele lak. Het is wel belangrijk om de spuitstaal en het originele lakwerk onder verschillende lichtbronnen te controleren, met name in natuurlijk daglicht.

Tip 2: Breng een zwarte grondlak aan
Als de ondergrond is voorbereid, wordt de zwarte grondlak volledig dekkend uitgespoten. Bij kleine reparatiegebieden zorgt een lagere pistooldruk voor een bijzonder gelijkmatige overgang naar de rest van het lakwerk. Let er wel op de grondlak goed te laten drogen en het deel volledig af te laten koelen.

Tip 3: Gebruik een contraststicker 
Plaats een zwarte en grijze contraststicker op een overspuitbare plaats. Dit moet gebeuren voordat een licht transparante effectlaag van geconcentreerd zwart met zeer fijn aluminium aangebracht wordt. Met behulp van de sticker kan de dekking van deze effectlaag bijgehouden worden tijdens het spuitproces, belangrijk omdat het niet volledig tot dekking aangebracht moet worden. Breng het uitspuitadditief aan op de aangrenzende gebieden voordat u overschakelt naar de effectkleur. De effectlaag zelf wordt idealiter aangebracht in een dunne, gesloten, gelijkmatige laag.  

Tip 4: Controleer het resultaat in natuurlijk daglicht
Nadat de effectlak is opgedroogd, controleert u de contraststicker om te zien in hoeverre de basislak door de effectlak is bedekt. Als de effectlak met voldoende transparantie is aangebracht, kan de blanke lak worden aangebracht. Het resultaat moet tot slot opnieuw zorgvuldig en kritisch onder verschillende lichtbronnen gecontroleerd worden. Doorslaggevend hierbij is hoe de reparatie er bij daglicht uitziet. Dit geeft namelijk goed aan of de reparatiekleur overeenkomt met de originele lak en of een vloeiende overgang tussen de reparatie en het originele lakwerk is bereikt.

Tip 5: Bekijk de video
Spies Hecker biedt carrossiers allround ondersteuning, eenvoudige systeemoplossingen en praktische tips voor veelvoorkomende uitdagingen, waaronder specifiek advies over de reparatie van Machine Grey. De tips zijn beschikbaar op het YouTube-kanaal van Spies Hecker - www.youtube.com/spieshecker. Elke video duurt vijf tot tien minuten waarin ervaren lakprofessionals laten zien hoe u het beste uit de producten van Spies Hecker kunt halen. 

Voor meer informatie over Spies Hecker kunt u gaan naar www.spieshecker.be.

Over Spies Hecker
Spies Hecker is een internationaal lakmerk voor schadeherstel van Axalta. Het merk ontwikkelt geoptimaliseerde laksystemen die het werk van schadeherstellers eenvoudiger en efficiënter maken. Met meer dan 135 jaar ervaring en een assortiment hoogwaardige producten, gepersonaliseerde services en gerichte trainingen, is Spies Hecker één van 's werelds toonaangevende fabrikanten op het gebied van autoreparatie. Spies Hecker is gevestigd in Keulen, Duitsland en is aanwezig in meer dan 75 landen.
Spies Hecker, simply closer!