Hot rod Beetle – voor altijd gekleurd

Publicatiedatum: 3 juli 2012

Hot rod ontmoet Beetlemania. Knud Tiroch en Spies Hecker presenteren een wereldwijd uniek project: ... de Volksrodder. Krachtige motoren. Dikke banden. Een korte, lage carrosserie. En toch is het visueel nog een Beetle in hart en ziel. Het is een kunstproject, een statement voor de Volkswagen als cultfenomeen onder de auto's.

Een auto met een hart

De kunstenaar heeft zich gespecialiseerd in het pimpen van speciale auto's en hot rods.
In de hot rod werkplaats in Wenen hebben Knud Tiroch en zijn zoon Dominic een nieuw leven in de "Pretzel Beetle" geblazen. De Beetle is een auto, die de mens door de jaren heen vergezeld heeft, de ene generatie na de andere," vertelt Tiroch. "Als militair voertuig gebruikt in de oorlog. En daarna was het de eerste auto die men zich kon veroorloven in de jaren vijftig. Het heeft revoluties gezien en de Flower Power van de jaren zestig meegemaakt. Het is de Volkswagen pur sang." De Beetle heeft vele mensen betoverd en het Spies Hecker team in Keulen is daar geen uitzondering op. Daar is de volledige carrosserie van de auto opnieuw opgebouwd en afgelakt met Permahyd Hi-TEC 480.

Vlammotieven en het Volksrodder logo zijn in het spuitwerk opgenomen. Er is een prikkeldraadspoor dat over de carrosserie loopt, dat ons aan de geschiedenis doet herinneren. Het interieur van de Volksrodder is gelijk aan dat van de B-52 bommenwerper. Veel geborsteld aluminium, zware bommenwerper stoelen, retro stijl en veel koperen versieringen. De ramen zijn van rood zonneglas als bescherming tegen de UV-straling op het zoutmeer. "Een knipoog naar de hoge snelheidsraces op de Amerikaanse zoutvlaktes, de Bonneville Salt Flat Races," legt Tiroch de keuze voor het interieur toe. De positie van de 700 HP V8 motor is typisch voor een hot rod auto: origineel achter in de Beetle, nu aan de voorkant. Sterk geaccentueerd met carrosseriedelen van gewalst aluminium.

Een meesterwerk

Technisch gezien was het project een hele uitdaging voor het Spies Hecker team. "Ondanks de historische carrosserie van blank metaal in combinatie met nieuwe aanbouwdelen, hebben we een absoluut gave lakafwerking gerealiseerd," vertelt Frank Barduna, Technisch Manager bij Spies Hecker. Tiroch: "Ik heb waardering voor de jongens die met hun lakervaring en enthousiasme aan dit project hebben gewerkt." En dat is nog niet alles. Daar voegt hij nog aan toe: "Voor mijn projecten heb ik de beste technische oplossingen nodig die er in de markt zijn. Daarom heb ik voor het spuitwerk gekozen voor het Hi-TEC watergedragen basislak systeem."

De Volksrodder is in april onthuld tijdens de Custom Motor Show, een grote hot rod show in Jönköping in Zweden - en de auto heeft een grote indruk achtergelaten door 3 bekers te winnen. Binnenkort is op deze site een film te zien van dit unieke project.