Het MERCEDES AMG PETRONAS Formula OneTM Team vertrouwt op Spies Hecker om alles vlot te laten verlopen

Publicatiedatum: 14 juni 2016

Het MERCEDES AMG PETRONAS Formule 1-team, huidig Wereldkampioen bij de constructeurs met thuisbasis in Brackley, Engeland, is gepassioneerd door de Spies Hecker lakken die worden gebruikt op de racewagens en de teamtrucks.

“Het is natuurlijk super belangrijk dat de racewagens er op hun best uitzien op de circuits en dat de logo’s van onze sponsors duidelijk zichtbaar zijn. Maar wat zeker nog veel belangrijker is, is het gewicht van de lakken, de applicatiesnelheid en het vermogen waarmee het volledige laksysteem steeds weer opnieuw gebruikt kan worden, gedurende het hele seizoen, seizoen na seizoen, met steeds de allerbeste resultaten. Spies Hecker kan en doet dat voor ons,” aldus Andrew Moody, verantwoordelijke ‘Paint and Graphics’ van MERCEDES AMG PETRONAS.

Dit seizoen – met 21 Grands Prix gespreid over acht maanden – kreeg de W07 auto, samen met de nieuwe externe onderdelen en vleugels, een nieuw ontwerp maar met de onmiddellijk herkenbare kleuren van het seizoen 2015. De 2016 auto heeft acht kleuren waarvan geen enkel in de handel verkrijgbaar is. Het gaat om drie groentinten en vijf tinten van de hoofdkleur: Stirling Silver. De naam is een hommage aan Stirling Moss die voor Mercedes racete in 1955.

Duizenden uren werk aan duizenden onderdelen
Met een dergelijke ingewikkelde ‘make-over’ van de auto, staan Moody en zijn team vaak voor grote uitdagingen. "Het duurt ongeveer 150 uur om een ​​raceauto te spuiten, alleen al de neus en achtervleugel vergen elk ongeveer 12 uur", aldus Andrew Moody.

Dit seizoen zullen ze letterlijk duizenden panelen en onderdelen spuiten, soms wel 150 in één week. "Je begrijpt meteen hoe belangrijk de applicatiesnelheid en de betrouwbaarheid van de producten zijn. We hebben geen tijd om met ook maar een iets mindere kwaliteit dan het allerbeste genoegen te nemen," zegt hij.

Alles vlot laten verlopen
Elk onderdeel en vooral de aerodynamisch gevoelige onderdelen, vergen heel veel oog voor detail. De ondergrond van de wagen varieert, afhankelijk van hun structurele of hun uiterlijke functie. Dit beïnvloedt hoe het onderdeel wordt gespoten en met welke stookcyclus. Maar ongeacht het onderdeel of de ondergrond, twee zaken blijven altijd gelden:

"Voor ons draait alles om het gewicht en de aerodynamica. Koolstofvezel, bijvoorbeeld, kan verraderlijk zijn, omdat het poreus kan zijn. Dus moeten we een mooie afwerking met een minimum lakgewicht nastreven. De aanvaardbare tolerantie voor een aerodynamisch onderdeel bedraagt zo’n 0,3mm. Dit is een minuscule laag voor de meeste schadeherstellers. Die dikte is ook moeilijk om visueel te bepalen in de spuitcabine, dus we hebben een ‘work to smooth’-regel, aldus Andrew Moody.

Het Paint and Graphics-team gebruikt een zeer verscheiden reeks aan Spies Hecker producten op de bolides, die allemaal door schadeherstelbedrijven gebruikt kunnen worden in hun dagelijks werk. Het team start vaak met Priomat® Wash Primer 4075. En dan volgen Permasolid® HS Vario Primer Grundierfüller 5340, of Permasolid® HS Performance Füller 5320 voor de toepassing van de Permahyd® Hi-TEC Basislack 480.

Andrew Moody verduidelijkt: "We werken de onderdelen dan af ​​met een van de twee Spies Hecker blanke lakken. Permasolid® HS Optimum Plus Klarlack 8650 is een enorm betrouwbare blanke lak en we gebruiken hem op vele onderdelen. Maar voor onderdelen die we snel klaar en droog moeten hebben, vertrouwen we op de nieuwe Permasolid® HS Speed ​​Klarlack 8800. Dat is een fantastische high solid blanke lak die zeer, zeer snel is."

Om ervoor te zorgen dat de wagens zo aerodynamisch mogelijk blijven, spuiten we 80 procent van de sponsorlogo's op de lak, zelfs de iconische Mercedes-Benz ster op de voorkant van de neus.

"Het airbrushen van de ster is een fantastische en creatieve vaardigheid, maar het moet herhaald, consistent en zeer nauwkeurig gebeuren. De ster vergt bijna een uur werk met maar liefst 30 verschillende stadia in dat proces, met slechts vier kleuren: blauw, bruin, wit en zwart!"

Het werk is ook niet klaar na de race
Het Build Department neemt na elke race de auto's helemaal uit elkaar en stuurt dan de afzonderlijke delen naar Moody's team in het spuitatelier. De onderdelen worden zorgvuldig gecontroleerd en meestal opnieuw gespoten.

Het lijkt misschien wat overdreven dat de onderdelen van de hele auto na elke race opnieuw worden gespoten, maar zoals Andrew Moody uitlegt, zijn daar gegronde redenen voor. "Denk bijvoorbeeld maar aan de kwalificaties of de races in Abu Dhabi of Bahrein, waar veel zandkorrels in de lucht zitten. Gezien de snelheden die de auto's halen, lijkt de lak na een tijdje op het circuit bijna gezandstraald. Of wanneer een steentje onze auto raakt, kan dat een stukje uit de carrosserie slaan of kratertjes en inkepingen in de lak veroorzaken, wat dan zeker weer de aerodynamica zal beïnvloeden. Het komt er telkens weer op neer hoe belangrijk het is voor de aerodynamica om “vlot te werken", zelfs na een race.

Niet alleen raceauto's
De Spies Hecker lakken zijn trouwens niet alleen voor de racewagens bestemd. Er zijn nog acht teamtrucks die zijn gespoten met Spies Hecker. Dat gebeurt ongeveer elke twee jaar. En Moody's team spuit verder nog honderden, zo niet duizenden, garage- en welkomstpanelen, net als de wagentjes aan de startgrid en zelfs de waterflessen, of het werkstation van de ingenieurs in de pits.

Joachim Hinz, Spies Hecker brandmanager voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, besluit, “We werken al heel lang met Andrew Moody en zijn team. We begrijpen dan ook maar al te goed de druk waaronder ze werken en waaraan ook onze producten moeten weerstaan, dag na dag, seizoen na seizoen. We zijn er trots op dat we aan die eisen kunnen voldoen en de resultaten leveren die ze nodig hebben. Zowel op als naast het circuit.”