Een dag uit het leven van de Mercedes-AMG Petronas Motorsport spuiterij

Publicatiedatum: 14 februari 2018

Spies Hecker, die de lak levert voor de WK-winnende Silver Arrows racewagens, kreeg in de aanloop naar de laatste race van het seizoen 2017 een niet alledaagse toegang tot de spuiterij van het team.

Mercedes-AMG Petronas Motorsport mag dan wel het FIA Formula OneTM World Constructors Championship 2017 en Lewis Hamilton het FIA Formula OneTM World Drivers 'Championship 2017 gewonnen hebben, maar met nog één race te gaan, is het voor de spuiterij op het hoofdkantoor van het team in Brackley, Engeland, business as usual met het gereedmaken van de onderdelen om aan de zeer krappe deadlines te voldoen.

Tijdens het verloop van dit seizoen hebben ze letterlijk duizenden onderdelen gespoten. Sommige weken, maar liefst 150 onderdelen. Maar ze vertrouwen op Spies Hecker, een van de drie wereldwijde schadeherstelmerken van Axalta Coating Systems, een toonaangevende wereldwijde leverancier van vloeibare- en poedercoatings, om die uitdagingen het hoofd te bieden. Het merk is al meer dan vier jaar verantwoordelijk voor de lak op de racewagens van het Silver Arrows team. Het gewicht, de kwaliteit en de duurzaamheid van de lak zijn bijzonder belangrijk omdat de racewagens extreem zware baanomstandigheden moeten doorstaan.

Een normale dinsdagochtend

Elke dinsdag begint Andrew Moody, hoofd van lak en graphics bij Mercedes-AMG Petronas Motorsport, de dag om 8.30 uur met het voorzitten van een teamvergadering. Het 16 man sterke lak- en grafische team, inclusief de spuiter van de ochtendploeg die al sinds 6.00 uur bezig is, is aanwezig. Ze bespreken het weekschema en wat waarschijnlijk de knelpunten zullen zijn.

Moody legt het uit: "De wekelijkse teamvergadering stelt ons in staat om even samen te zitten en door te nemen wat we die week moeten doen. Het is een geweldige aanvulling op het werkschema en de doorlooptijden die de teamleiders elke ochtend doorgeven, die precies aangeven wat er die dag in de spuiterij aankomt en een overzicht geven van wat er nodig is voor de volgende race.”

Lichten uit en weg zijn ze

Na de vergadering gaat het grafische team naar hun kant van de afdeling en de acht spuiters gaan meteen aan de slag in de spuiterij. Ze geven de prioriteit aan de onderdelen met een langere doorlooptijd, wat meestal grotere carrosserieonderdelen zijn zoals de zijpanelen, motorkappen, neuzen en vleugels.

Vandaag zijn er eerst twee voorvleugels. Moody legt het uit: "We zijn erg proces gestuurd. Voor elk onderdeel dat door de spuiterij komt, is er een taakelementenblad met details over wat er moet worden gedaan en hoe; alles, van mengverhoudingen tot en met welk type schuurpapier er moet worden gebruikt en hoeveel er moet worden geschuurd.”

Voordat er ook maar iets gebeurt, worden de twee voorvleugels gewogen. Ze zijn afkomstig van een andere afdeling waar ze zijn gescand, getest en geröntgend om er zeker van te zijn dat er geen schade of slijtage is die de auto tijdens de volgende race zou kunnen beïnvloeden. Drie spuiters werken samen aan de twee voorvleugels. De oude lak wordt verwijderd en dan worden ze geschuurd. Vervolgens worden de onderdelen van een primer voorzien met Spies Hecker Priomat® Wash Primer 4075. Vervolgens wordt ofwel Permasolid® HS Vario Grundierfüller 5340, een vullende grondverf met een hoge dichtheid, of Permasolid® HS Performance Füller 5320, een sneldrogende schuur-grondverf van 2K HS, gebruikt.

Van daaruit wordt een van de voorvleugels gespoten met Permahyd® Hi-TEC Basislack 480 in een maatwerkkleur die Spies Hecker voor het team heeft ontwikkeld: Stirling Silver, vernoemd naar Sir Stirling Moss die in 1955 voor Mercedes-Benz reed. Terwijl dit droogt, wordt de tweede gecoat met de zilveren kleur. Net als elk ander autoschadebedrijf mengen de spuiters zelf hun kleuren. Moody en zijn team gebruiken de kleurmanagementsoftware Phoenix van Spies Hecker samen met twee intelligente hoofdweegschalen.

Flexibiliteit is de sleutel

Iedereen in het team is een gekwalificeerde spuiter die volledig is opgeleid voor deze zeer specifieke functie. En omdat ze allemaal van de ene taak naar de andere moeten kunnen springen, is er een duidelijke vaardighedenmatrix, zoals Moody uitlegt. “Tachtig procent van het team kan alle klussen klaren, en vijftig procent van het team kan het specialistische werk doen, zoals airbrushen, dus flexibiliteit binnen het team is de sleutel om alles gedaan krijgen. Ons werkschema en doorlooptijden vormen de basis voor de dag. Dingen kunnen veranderen, dus aanpassen en flexibel zijn, met behoud van onze focus, is essentieel.”

Op dit punt hebben twee spuiters de voorvleugels achter zich gelaten om naar de volgende taak te springen. De overgebleven spuiter, een van de airbrush specialisten, werkt aan de vervaging van de kleuren en de zogenaamde gloeilijnen op de eerste voorvleugel, terwijl de tweede droogt. Dit is het punt waarop het grafische team deelneemt aan het proces, omdat ze de vereiste vinyl-spuitsjablonen leveren, die als stencils fungeren. Voor het grootste deel van het team is het nu tijd voor de lunchpauze. Gewoonlijk zitten en eten ze samen en hoewel ze soms een uur kunnen pauzeren, duurt het tijdens de drukste doorlooptijden, zoals vandaag, meestal maar 30 minuten.

In de leegte na de lunch

De opvallende en toch complexe gloedlijnen, strepen en vonkeffecten van het jasje in 2017 lopen door over meerdere onderdelen. Deze complexiteit betekent dat het essentieel is dat het airbrush-ontwerp op elk verwisselbaar onderdeel perfect overeenkomt met de aangrenzende panelen qua plaatsing, maat, vorm, kleur en schakering. En om het nog complexer te maken, de vorm van de auto verandert voortdurend, vertelt Moody. “Sommige circuits vereisen een hoge downforce-opstelling, andere medium of lage downforce, dus we moeten ons voortdurend aan de verschillend gevormde componenten aanpassen,” zegt hij. Het is geen peulenschil.

De voorvleugels gaan dan naar binnen voor het drogen van de blanke lak. De spuiters gebruiken Permasolid® HS Speed Klarlack 8800 op onderdelen die ze snel klaar en droog moeten hebben. Wanneer de tijd minder belangrijk is, gebruiken ze Permasolid® HS Optimum Plus Klarlack 8650. Zodra dat klaar is en het is opgedroogd, zijn de voorvleugels vlak en gepolijst met behulp van drie verschillende gradaties schuurmiddelen en polijstmiddel om de prachtige glans en glanswaaiers te leveren die te zien zijn op de racewagens van Silver Arrows.

In dit stadium worden de twee voorvleugels ontdaan van de sjablonen en klaargemaakt om de spuiterij te verlaten, zodat ze naar een ander deel van de fabriek kunnen gaan. Voordat een onderdeel of component weggaat, moet echter het gewicht ervan worden geregistreerd en moet Moody zelf of de teamleider het onderdeel inspecteren en de vrijgave ervan goedkeuren.

Moody zegt: "Er zijn minstens 10 verschillende lakprocessen die de onderdelen in acht of negen uur doorlopen. De betrouwbaarheid, consistentie en snelheid van de applicatie die we krijgen met Spies Hecker is vooral van vitaal belang omdat we geen tijd hebben om iets minder dan perfect te accepteren.”

De cirkel rond

Terwijl de voorvleugels zijn vrijgegeven en klaar zijn om verder te gaan, worden andere onderdelen nog steeds geprepareerd, gespoten of gepolijst. De spuiter van de late shift, die om twee uur 's middags arriveerde op het moment dat spuiter van de ochtendploeg van die dag zich voorbereidde om te vertrekken, neemt een aantal van de taken over die het team van de reguliere ploeg niet zal voltooien tegen de tijd dat ze rond 17.30 uur vertrekken. De spuiter van de late ploeg werkt tot 22.30 uur en laat dan alles geprepareerd en klaar achter voor de spuiter van de ochtendploeg die om 6 uur de volgende ochtend begint, wanneer het hele proces helemaal opnieuw begint.

Zoals Moody zegt, kijkend naar zijn team, "Formula OneTM is echt een teamsport en Spies Hecker is onderdeel van het succes dat we hebben gehad bij Mercedes-AMG Petronas Motorsport.”

Foto 1, link en rechts: Kevin Welling, Axalta Training Manager Verenigd Koninkrijk en Ierland. En Andrew Moody, hoofd van lak en graphics bij Mercedes-AMG Petronas Motorsport.