Axalta betrokken bij het monument ter ere van de winnaars van de Tour de France met Alesta Fine Textured RAL 1018 Zinkgeel

Publicatiedatum: 17 juli 2015

Le Tour des Géants, een bijzonder monument ter ere van de beroemde wielerronde, werd op maandag ingehuldigd in Pau, Frankrijk, tijdens de 102e Ronde van Frankrijk.

Montbrison, Frankrijk – 17 juli 2015 – Axalta Coating Systems, wereldwijd toonaangevend ontwikkelaar en producent van vloeibare en poederlakken, zorgde voor het lakken van het indrukwekkende monument in Pau ter ere van de Tour de France en zijn geschiedenis. De hoofdstad van de Béarn aan de noordzijde van de Pyreneeën, was al de aankomst- of startplek van maar liefst 66 Tourritten. Woensdag 15 juli vertrok de Tour er voor 67e keer.

Het indrukwekkende en permanente monument werd opgericht in het Bois-Louis park, in het hartje van de stad. Het monument bestaat uit 104 twee meter hoge zuilen, opgesteld in cirkelvorm, en doet wat denken aan het historische Stonehenge in Wiltshire, Engeland. Drie van de zuilen zijn gemaakt van brons en bleven ongelakt – de presentatiezuil en een paar gewijd aan de twee wereldoorlogen - terwijl de andere honderdeneen zuilen zijn gemaakt van aluminium en glas en zijn gewijd aan de winnaars van de Tour. Om de legendarische gele trui van de kampioenen te reproduceren, werden de zuilen afgewerkt met Alesta® poederlak RAL 1018 Zinkgeel, "het geel van vrolijkheid, het geel van de overwinning", aldus François Bayrou, de burgemeester van Pau.

De grondlaag en de poederlak werden geleverd door Axalta en toegepast door onze klant, het spuitbedrijf Sedam, dat de opdracht kreeg voor de zuilen (111 in totaal): 101 voor de huidige installatie van de kampioenen van de Tour, en 10 voor de toekomstige winnaars. Er zal dus elk jaar een nieuwe zuil worden toegevoegd aan het monument.

Voor de voorbehandeling van de ondergrond werd Alesta ZeroZinc primer gebruikt. Deze vernieuwende zinkvrije roestwerende primer van Axalta biedt een uitstekende hechting en ontgassende eigenschappen en is ideaal voor de verbetering van de afwerking op onregelmatige ondergronden. Daarna kwam de Axalta poederlak RAL 1018 Geelzink van de Alesta Fine Textured collectie aan de beurt om het iconische geel te verkrijgen. Deze poederlak hardt snel uit en dat is zeer bruikbaar voor deze grote stukken. Bovendien verbergt zijn getextureerde afwerking kleine oneffenheden tot in de perfectie. Hij heeft verder nog een mooie matte afwerking die de ondergrond helpt te verfraaien en een uitstekende krasbestendigheid biedt. Hij is ten slotte ook zeer geschikt voor de Alesta ZeroZinc primer.

Renaud Walther, Axalta verkoopsverantwoordelijke voor Zuid-Frankrijk: "Zoals bij elk project van deze omvang was de beschikbare tijd zeer krap, en moesten ook nog eens uitgebreide kleurtests worden uitgevoerd. We konden de betrokkenen van de stad Pau een aantal voorstellen doen op korte termijn dankzij het uitgebreide assortiment dat we altijd op voorraad hebben."

Sébastien Condamine, manager onderzoek en planning bij Sedam, verduidelijkte nog: "De heer Walther kwam bij ons op bezoek en gaf ons advies over de gewenste temperaturen en applicatietijden om de perfecte uitharding voor de beide poederlakken ZeroZinc Antigassing en RAL 1018 te verkrijgen. Deze nauwe samenwerking met Axalta stelde ons in staat om dit project in de beste omstandigheden aan te pakken en te voldoen aan de verwachtingen van de stad Pau. Dit is een fantastische showcase voor ons en we hopen dat wielerfans uit de hele wereld het monument zullen komen bekijken."

 De eerste zuilen werden, voordat ze werden gelakt, onthuld op 4 mei 2015 door de burgemeester van Pau, in aanwezigheid van Bernard Hinault, vijfvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk. Elke zuil draagt van de naam en foto van de winnaar van het jaar, samen met het aantal gereden kilometers, enkele tekeningen en een grappig bijschrift.

De Tour de France 2015 wordt gereden van 4 tot 26 juli en de openingsceremonie van ‘le Tour des Géants’ vond plaats op 13 juli 2015, rustdag in de Tour, en werd bijgewoond door vele kampioenen.