Merceds-AMG Petronas Masterclass

Publicatiedatum: 28 juni 2018

Spies Hecker neemt een kijkje achter de schermen bij de spuiterij van Mercedes-AMG Petronas Motorsport in Brackley, Engeland, om te zien hoe anders het is dan een gewoon schadeherstelbedrijf.

Degenen die geen insiders zijn, mag het worden vergeven als ze denken dat de spuiterij van een Formula OneTM-team gewoon een veredeld schadeherstelbedrijf is, en hoewel sommige dingen hetzelfde zijn, is de realiteit dat de twee geheel anders werken.

Spies Hecker, een van de drie wereldwijde reparatiemerken van Axalta Coating Systems, een toonaangevende wereldwijde leverancier van vloeibare- en poederlakken, is al meer dan vier jaar een integrale partner voor het team en leverde de lak voor de vorige Silver Arrows auto's, die het kampioenschap wonnen.

Het team van tien spuiters in de spuiterij wordt geleid door Andrew Moody, hoofd van de afdeling Lak en Afbeeldingen voor Mercedes-AMG Petronas Motorsport. Als enige team in de pits met een race auto voorzien van complexe kleurgradaties en overgangen, hebben zij een enorme hoeveelheid werk uit te voeren voor elk onderdeel.

“We kennen de exacte kleuren waarmee we het hele seizoen zullen werken,” zegt Andrew. Tussen de belangrijkste Permahyd® Hi-TEC 480 grondlaag sterk reflecterende zilverkleur, Stirling Silver genaamd, naar zwart, zitten vier extra zilvertinten, met een gradatie van één tot vier, die allemaal niet in de handel verkrijgbaar zijn. Deze moeten op een zodanige manier worden toegepast dat de overgang niet merkbaar is, en dan zijn er drie verschillende kleuren groen en twee verschillende kleuren blauw voor de gloedlijnen.

“Er zijn op elk willekeurig moment ongeveer 100 verschillende componenten in roulatie, plus alle reserveonderdelen die naar elke race gaan, dus we staan voor een unieke reeks uitdagingen, die niet de minste zijn op deze schaal. We mengen Stirling Silver in partijen van 12 liter op onze twee intelligente hoofdweegschalen en we gebruiken de Phoenix-kleurmanagement software. Wanneer we bijna nog maar 3 liter over hebben, mengen we de volgende 12 liter. Dit zou belachelijk zijn in een normaal schadeherstelbedrijf, maar voor ons is het essentieel," zegt Andrew.

De spuiters volgen een platformbenadering met werkverdeling - iedereen binnen het team is een gekwalificeerd spuiter die grondig is opgeleid. Ze moeten zo van de ene taak naar de andere over kunnen gaan, wat betekent dat voor een voorvleugel bijvoorbeeld drie of vier leden van het team samen kunnen werken om het spuiten voor te bereiden. Dit gebeurt met de Priomat® Wash Primer 4075, en vervolgens Permasolid® HS Vario Grundierfüller 5340, een high-solids Grundierfüller, of Permasolid® HS HS Performance Füller 5320, een sneldrogende 2K HS schuurvuller. Daarna kunnen twee spuiters het airbrushen uitvoeren en twee of drie kunnen het schoonmaken en poetsen.

Hoewel het afgewerkte uiterlijk van de Mercedes-AMG F1 W09 EQ Power+, de auto van dit jaar, buitengewoon belangrijk is, denken Andrew en zijn team altijd aan het gewicht van elke component. “Voor ons draait alles tenslotte om gewicht en aerodynamica. De acceptabele toleranties voor een aerodynamisch onderdeel kunnen 0,3 mm zijn, wat voor de meeste reparateurs minuscuul zou zijn, maar een beetje meer kan voor ons echte problemen veroorzaken,” zegt Andrew.

De Mercedes-AMG Petronas Motorsport spuiterij is geen typisch schadeherstelbedrijf, maar zoals Andrew concludeert, “Ik ben ervan overtuigd dat een belangrijk ding dat we met veel schadeherstelbedrijven in heel Europa gemeen hebben, is dat we vertrouwen op de uitstekende betrouwbaarheid, consistentie en snelheid van de toepassingen van Spies Hecker.”