PercoTop reikt naar de sterren

Publicatiedatum: 18 mei 2015

Axalta bekleedde de tweede grootste radiotelescoop met een unieke en speciaal gemaakte lak

Effelsberg Telescope

Effelsberg, Duitsland – mei 2015 – Dit voorjaar ontwikkelde en produceerde Axalta Coating Systems, een van ‘s werelds toonaangevende producenten van vloeibare en poederlakken, eens te meer een speciale lak voor de radiotelescoop in het Duitse Effelsberg. De telescoop is een van de grootste, volledige stuurbare radiotelescopen ter wereld, en de krachtigste voor kortegolfstraling. De telescoop van Effelsberg wordt gebruikt voor de observatie van radiopulsars, koud gas en stofclusters, sterformaties, stralingen van materies afkomstig van zwarte gaten, en de kernen van verre sterrenstelsels. Hij wordt ook ingezet als onderdeel van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen voor astronomische waarnemingen in de hoogste resolutie.

Axalta draagt zijn steentje bij om de telescoop te beschermen tegen de klimatologische invloeden en UV-straling met de matte witte polyvinyllak PercoTop CS551 Foliflex Topcoat. Dit is een speciaal geformuleerde en op maat gemaakte lak die, sinds de ingebruikname van de telescoop in 1972, ongeveer om de 18 jaar wordt aangebracht.

Painting the Effelsberg Telescope

Het lakken van de telescoop door minimum zes speciaal opgeleide schilders duurt verschillende weken. “De totale oppervlakte van 5.400m2 bestaat uit 1.500 individuele panelen. Het is dus een enorme klus om alles te lakken,” verduidelijkt Klaus Bruns van het Max Planck Instituut voor Radioastronomie, dat verantwoordelijk is voor het technische onderhoud van de Effelsberg telescoop.

“Het is belangrijk dat we het delicate aluminium substraat van de reflectoren op een gelijke oppervlaktetemperatuur kunnen houden. Dit om zeer nauwkeurige metingen uit te kunnen voeren met de telescoop. Daarom is een lak die het aluminium beschermt tegen vervorming, het weer, vogelpoep en UV-straling absoluut van levensbelang.”

Dr. Harald Paulussen, Technical Product Manager & Application Engineering, Industrial & Transportation Coatings voor Axalta Europa, het Midden-Oosten en Afrika: “De originele laktesten tijdens de bouw van de telescoop startten al in 1968. Er was trouwens een aanzienlijk aantal testen nodig om de ideale formule te vinden voor deze telescoop. Het was al snel duidelijk dat het niet enkel volstond dat de lak weerbestendig was, hij mocht tevens ook helemaal niet interfereren met de elektromagnetische golven. De lak moest als het ware onzichtbaar zijn voor de golven. Deze ‘transparantie’ zorgt ervoor dat de inkomende radiogolven gereflecteerd worden van het metalen oppervlak van de telescoop en niet vanaf de lak. Het was ook belangrijk om een gespreide reflectie van de infraroodstraling te bekomen aangezien de grote oppervlakken van de reflectoren aanzienlijke warmte genereren. Zodra we wisten wat precies nodig was voor de finale toepassing, ontwikkelden we een formulering die zou voldoen aan al deze eisen."

De lak wordt aangebracht met verfrollen zonder grondlaag, na het schuren van het oppervlak van de telescoop met brede schuurschijven van zo’n 20cm diameter. De grote schuurmachines die lijken op stofzuigers, zorgen ervoor dat de arbeiders het oppervlak tegelijk kunnen schuren en stofvrij maken.

De enorme klus zal deze zomer (2015) geklaard zijn en de Effelsberg radiotelescoop zal metingen blijven uitvoeren terwijl hij beschermd wordt met de Axalta PercoTop CS551 Foliflex Topcoat.

Over Axalta Coating Systems

Axalta Coating Systems is een toonaangevend wereldwijd bedrijf dat uitsluitend gericht is op coatings en haar klanten voorziet van innovatieve, kleurrijke, mooie en duurzame oplossingen. Van lichte OEM voertuigen, commerciële voertuigen en autoschadeherstel toepassingen tot elektromotoren, gebouwen en pijpleidingen, onze coatings zijn ontworpen om corrosie te voorkomen, productiviteit te verhogen en de materialen die we lakken langer te laten meegaan. Met meer dan 145 jaar ervaring in de coatingsindustrie, blijven de meer dan 12,000 medewerkers van Axalta manieren vinden om onze ruim 120,000 klanten in 130 landen elke dag beter te dienen met de beste coatings, toepassingssystemen en technologie. Voor meer informatie, ga naar www.axaltacoatingsystems.com of volg ons op Twitter, @axalta en op Linkedin.