Mercedes-AMG Petronas Motorsport: Nieuw seizoen, nieuw kleurontwerp

Publicatiedatum: 29 maart 2019

Buiten het Formula OneTM-seizoen hebben de voortdurende ontwikkeling van de auto's en het op tijd creëren van nieuwe kleurontwerpen voor het komende seizoen de hoogste prioriteit. Mercedes-AMG Petronas Motorsport deed in de aanloop naar het seizoen van 2019 niet anders, met als resultaat: een gloednieuwe kleur groen voor het nieuwe design.

Mercedes-AMG Petronas Motorsport, de regerende FIA Formula OneTM constructeurskampioen, had tijdens het seizoen van 2018 een goed beeld van hoe het kleurontwerp voor de racewagens zou evolueren voor 2019. Cruciaal voor dit plan was een nieuw, levendiger en opwindender PETRONAS-groen.

Van perfect in orde tot knallend positief
De verantwoordelijkheid voor het creëren van het nieuwe groen voor de Mercedes-AMG F1 W10 EQ Power+ kwam in handen van Andrew Moody, hoofd lak en graphics voor Mercedes-AMG Petronas Motorsport, in de spuiterij van het team in Brackley, Engeland. Hij wist precies wat er nodig was, dus startten de besprekingen vroeg met een team van de officiële teamleverancier Axalta, een toonaangevende wereldwijde leverancier van vloeibare en poedercoatings, en haar wereldwijde lakmerk Spies Hecker. Aan het overleg namen Ann De Clerck, EMEA-manager kleurmarketing - kleurenservice bij Axalta en Joachim Hinz, brandmanager voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij Spies Hecker deel.

"De kleur groen die we gebruikten had niet altijd dezelfde impact op tv als in het echt. We willen het PETRONAS-groen vanuit elke camerahoek laten knallen, zelfs van de dolende helikopteropnamen tijdens de races. Het moet er op een zonnige dag net zo goed uitzien als in de regen. Natuurlijk wilden we de snelheid van de toepassing, betrouwbaarheid en duurzaamheid die we de afgelopen vijf jaar hebben leren kennen en waar we op vertrouwen van Permahyd® Hi-TEC 480 basislak,” zegt Andrew.

Ann zegt: "Op het eerste gezicht klinkt het heel gemakkelijk om een kleur te ontwikkelen. En onze hechte relatie betekende dat we de processen begrepen die Andrew en zijn team tijdens het spuiten doormaken. En natuurlijk hebben we gebruik gemaakt van de expertise van ons Axalta-team, waaronder Spies Hecker, om ons volledig in te zetten om precies datgene te leveren wat Andrew nodig had."

Begin november werd de uiteindelijke kleur gekozen uit een groep van bijna 30 monsters. Een luxe, dynamische, verbluffende parelgroene kleur, gecreëerd met het clear-over-base systeem, sprak tot de verbeelding van iedereen in het ontwikkelingsteam en voldeed perfect aan de opdracht om er geweldig uit te zien op het circuit en op het scherm.

Nieuwe kleur groen, nieuw design
Andrew zegt: "We hebben onze ontwerpers in Brackley en Stuttgart, waar we mee samenwerken, advies gegeven over hoe werkbaar en reproduceerbaar alle ongeveer 15 algehele kleurontwerpen waren. Het kleurontwerp die je op de auto zag bij de shakedown op 13 februari op Silverstone en bij de tests in Barcelona is zeker ingewikkelder dan die van vorig jaar. "

Dat is één van de redenen waarom de spuiterij in de aanloop naar de onthulling van Mercedes-AMG F1 W10 EQ Power+ minstens 50 verschillende testprocessen heeft doorlopen om de meest efficiënte manier te vinden om de verschillende componenten te lakken.

Sterren in hun ogen
Voor de opvallende kleurgradaties van het kleurontwerp van 2019 is de belangrijkste Permahyd Hi-TEC 480 basislak zilver - Stirling Silver genaamd - plus vier extra zilvertinten, met gradaties van één tot vier overlopend in zwart. Stirling Silver bedekt voor het eerst ook de halo van de auto.

Het nieuwe groen, waarvan de formule zeer vertrouwelijk is en die niet commercieel verkrijgbaar is, heeft een opvallende gloedlijn die over de gehele lengte van de auto loopt, beginnend op de voorvleugel en eindigend op de achtervleugel. Deze heldere, wit gecentreerde gloedlijn verdeelt het PETRONAS-groen in twee delen. Geen van de kleuren op de auto is in de handel verkrijgbaar.

Dit jaar worden meer dan 1.000 gelakte Mercedes-Benz-sterren toegevoegd aan het chassis en de motorkap in verschillende maten en in twee verschillende zilvertinten.

Elke keer weer perfectie
Maar over de enorme taak om te spuiten wat op een sterrencombinatie lijkt op een auto, maakt Andrew en zijn team van de spuiterij zich geen zorgen. Hij zegt: "De tijd tussen raceweekenden wordt niet langer, dus hoe gecompliceerd of complex de kleurstelling ook is, we vertrouwen erop dat Spies Hecker het kan leveren."

Naast de Permahyd Hi-TEC 480 basislak zilver maakt de spuiterij gebruik van een assortiment aan producten van Spies Hecker. Waaronder Priomat® Wash Primer 4075, vervolgens Permasolid® HS Vario Grundierfüller 5340, een primer surfacer met een hoog vast stofgehalte, of Permasolid® HS Performance Füller 5320, een sneldrogende 2K HS-schuur grondverf.

"Dit seizoen zijn we begonnen met het gebruik van de Permasolid HS Race Klarlack 8700. Het is snel en betrouwbaar, net als alle producten van Spies Hecker, en dankzij de lage viscositeit is het eenvoudig om mee te werken,” voegt Andrew toe.

Riemen vast!
Terwijl het seizoen 2019 van start gaat met 21 races van maart tot december, zijn de teams al bezig zijn met de planning voor 2020. "De achtbaan lijkt nooit te stoppen", zegt Andrew. "Maar dat zijn we gewend en we zouden het niet anders willen."