Mercedes-AMG Petronas Motorsport Masterclass: airbrushen - precisie en werkwijze creëren perfectie

Publicatiedatum: 29 november 2018

Spies Hecker bekijkt de airbrushvaardigheden op de Mercedes-AMG F1 W09 EQ Power+ raceauto's

In het relatief jonge leven van de airbrush - het eerste patent werd toegekend in 1892 - heeft het zichzelf gevestigd als een instrument dat ambachtslieden en artiesten graag gebruiken. Aanvankelijk ontwikkeld om foto's te retoucheren zonder penseelstreken achter te laten, worden airbrushes tegenwoordig gebruikt om indrukwekkende en ingewikkelde individuele kunstwerken te maken op alles van valhelm tot vingernagels. Tijdens een Formula OneTM-seizoen bekijken meer dan 1,4 miljard kijkers wereldwijd indrukwekkende airbrushvaardigheden op de F1-W09 EQ Power+ raceauto's van Mercedes-AMG Petronas Motorsport terwijl het team zich een weg baant door de slopende kalender met 21 races.

Aerodynamisch glad
Als enige team in de pitstraat met een renstal met complexe kleurovergangen en vervagingen, vertrouwt Mercedes-AMG Petronas Motorsport, gevestigd in Brackley, op airbrushen als een fundamenteel onderdeel van de processen van de spuiterij. Spies Hecker, een van de drie wereldwijde schadeherstelmerken van Axalta, een toonaangevende wereldwijde leverancier van vloeibare en poedercoatings, is een integrale partner van het team en levert al meer dan vier jaar de lak voor de W09 EQ Power+ en de vorige Silver Arrows-kampioenswagens.

Andrew Moody, hoofd lak en grafische vormgeving voor Mercedes-AMG Petronas Motorsport, legt uit: "We gebruiken airbrushes voor onze groene en blauwe glanzende lijnen, voor de vervagingen en overgangen van zilver naar zwart, en ook voor de iconische Mercedes-Benz ster op de neus en aan beide zijden van de motorkap. Onze spuiters zijn dus niet alleen bekwaam in het gebruiken van een standaard spuitpistool, maar ook in het gebruik van airbrushes. Ze volgen duidelijke richtlijnen uit de instructiedocumenten, waarin het volledig proces uitvoerig wordt beschreven, inclusief natuurlijk alle producten van Spies Hecker."

De spuiterij maakt gebruik van een verscheidenheid aan producten van Spies Hecker, waaronder Priomat® Wash Primer 4075, en vervolgens Permasolid® HS Vario Grundierfüller 5340, een primer-plamuur met een hoog gehalte aan vaste stoffen, of Permasolid® HS Performance Füller 5320, een sneldrogende 2K HS-schuurplamuur. Permasolid® HS Speed Klarlack 8800 wordt gebruikt voor onderdelen die snel moeten drogen, en voor al het andere wordt Permasolid® HS Optimum Plus Klarlack 8650 gebruikt.

Spuitpistool of airbrush
De airbrushes die in de spuiterij worden gebruikt, zijn kleine, precieze instrumenten die worden aangedreven door dezelfde perslucht van de standaard spuitpistolen, maar werken op een veel lagere druk en met een luchtslang met veel kleinere diameter. De lucht gaat door de kamer in de airbrush terwijl de verf, die in een onderling verbonden reservoir zit, door de zwaartekracht naar de mengkamer wordt gevoerd. De verf wordt verneveld door de luchtsnelheid, gaat door het uiteinde van de spuitmond en wordt rechtstreeks op het onderdeel van de raceauto gespoten. De pistolen hebben een dubbele werking, wat betekent dat de spuiter de kleine trekker boven op de airbrush moet indrukken met zijn wijsvinger om de lucht te laten ontsnappen en vervolgens de trekker terugtrekt om de verf te laten vloeien. Hoe meer de spuiter terugtrekt, hoe meer verf wordt verneveld door de spuitmond en hoe meer de spuiter de trekker indrukt, hoe meer lucht erdoor stroomt. Het lakeffect kan ook worden aangepast op basis van hoe ver de airbrush van het object wordt gehouden dat wordt gelakt. Al deze variabelen stellen de spuiters in staat om een ​​zeer precieze lijn en een veel zachter, breder effect te creëren in één beweging.

Andrew zegt: "Vergeleken met het gebruik van een spuitpistool, moeten de spuiters behoorlijk wat geduld en concentratie tonen met een airbrush en de trekker op een andere manier bedienen. Ze moeten in de regel altijd gewoon met lucht beginnen en eindigen en werken op een extreem hoog niveau omdat het moment waarop wordt geairbrusht aan het einde van het totale proces zit, dus als er iets misgaat, kan het problematisch zijn in onze afdeling die sterk onder druk staat. Airbrushen moet een tweede natuur voor hen zijn.”

Ster van de show
De iconische Mercedes-Benz ster die de neus siert, is een van de meest complexe en proces gestuurde zones van de gespoten auto. De ster heeft 16 processtappen, die allemaal bestaan uit maximaal vijf verschillende fasen. De airbrush wordt voorzien van een spuitmond van 0,5 voor grotere precisie en de spuiters moeten spuitmaskers gebruiken, die eventuele overtollige spray onder controle houden en opvangen, waardoor uiteindelijk een driedimensionaal effect met scherpe, strakke randen ontstaat.

Andrew zegt: "Permahyd Hi-TEC helpt ons echt omdat het uitzonderlijk goed is voor gebruik van meervoudige tinten en ontworpen lakwerk. Hiermee kunnen we direct na de uitdamptijd maskeren."  De twee Mercedes-Benz-sterren aan weerszijden van de motorkappen volgen hetzelfde complexe, uit meerdere stappen bestaande proces, alleen op een grotere schaal.

Glanzende stroomlijnen
Ook de levendige groene en blauwe stroomlijnen die de luchtstroom weergeven die over de auto loopt, worden met een airbrush gespoten. Andrew legt uit: "We beginnen met een spuitmasker om de exacte vorm te helpen schetsen, maar dan kunnen de spuiters uit de vrije hand airbrushen met behulp van een spuitmond van 0,8. Ze moeten absoluut consistent zijn, maar met een zeer creatief medium als airbrushen is dat een echte uitdaging. Een spuiter kan aan het einde van de lijn geen kleine knik toevoegen omdat alles identiek moet zijn."

De airbrushes worden op dezelfde manier schoongemaakt als spuitpistolen, maar in hun eigen speciale afzuigsysteem. Minstens twee keer per week halen de spuiters de airbrushes volledig uit elkaar om ze te reinigen en om de interne onderdelen, inclusief de O-ringen, te inspecteren om ervoor te zorgen dat alles perfect werkt.

Zoals Andrew concludeert: "Airbrushen is essentieel voor de renstal, maar het is een uitdaging. Sommige technieken zijn heel verschillend, maar sommige aspecten, met name de voorbereiding, zijn precies dezelfde. Voor elke schadehersteller die interesse heeft in airbrushen, zou ik zeggen "doe een poging", u zult er misschien versteld van staan ​​wat u kunt."

Voor meer informatie over Spies Hecker en haar relatie met Mercedes-AMG Petronas Motorsport, volgt u het merk op www.facebook.com/spieshecker, bezoekt u www.spieshecker.com/F1speed of Twitter @spieshecker.