,,Gericht op de toekomst''

Publicatiedatum: 28 oktober 2011

De nieuwe generatie watergedragen basislak Permahyd Hi-TEC 480 is succesvol gelanceerd op de internationale markt. Spies Hecker Brand Manager Thomas Melzer maakt een positieve balans op. Daarnaast geeft hij aan, waarom op elkaar afgestemde productsystemen met modern kleurmanagement de onderscheidende succesfactoren voor het professionele schadeherstelbedrijf van de toekomst zijn.

Meneer Melzer, al meer dan een jaar werken verschillende landen al met Hi-TEC. Bent u met de start tevreden?

Thomas Melzer: volmondig ja! Wij hebben Permahyd Hi-TEC succesvol op de meeste Europese markten gelanceerd, maar ook in de USA zijn we met onze watergedragen basislak gestart. In korte tijd wordt Hi-TEC ook in Azië gelanceerd. De lancering op de markten gebeurt stap voor stap. Daarbij hebben wij vanzelfsprekend rekening gehouden met de individuele eisen van de landen. Vandaag de dag gebruiken al 1.500 bedrijven onze moderne laktechnologie.

Wat zijn de voordelen van het nieuwe systeem?

Thomas Melzer: samengevat is Permahyd Hi-TEC eenvoudig en snel te verwerken, heeft het een hoge verwerkingszekerheid, is eenvoudig uit te spuiten en zorgt voor korte procestijden. Verder is het systeem flexibel in te zetten en de conversie van bedrijven op Hi-TEC neemt niet veel tijd in beslag.

Welke concrete ervaringen hebben Spies Hecker klanten met het nieuwe product?

Thomas Melzer: natuurlijk zijn de ervaringen van onze klanten individueel, maar een grote klant in Denemarken bijvoorbeeld was allereerst sceptisch bij de invoering van Hi-TEC. Zijn mening veranderde echter snel nadat hij de eerste spuitactiviteiten had uitgevoerd. Vandaag de dag geeft hij aan dat de nieuwe basislak eenvoudig en betrouwbaar te verwerken is; daarbij maak het niet uit wie het spuitpistool hanteert, het resultaat is nagenoeg hetzelfde. Een klant in Duitsland melde ons verrast dat de nieuwe basislak snel droogt, direct te schuren is en na het uitdampen dezelfde eigenschappen als conventionele lak heeft. Weer andere bedrijven noemden de fijne zilverpigmenten als voordeel.  

Technische vooruitgang betekent toch ook een verbetering van de efficiency?

Thomas Melzer: Absoluut. Wij hechten veel meer waarde aan de balans tussen snelheid en kwaliteit. Een bedrijfsleider verwoorde dit als volgt: Het gaat in eerste instantie om beter worden. Wie met de juiste productsystemen werkt, kan economisch en kwalitatief repareren. Daarbij ligt de optimale oplossing vaak in de details, bijvoorbeeld in de snellere correctie van eventueel ontstane lakstoringen, in de korte procestijden of in het eenvoudig en zeker uitspuiten.

Dus is Hi-TEC het systeem van de toekomst?

Thomas Melzer: Ja, inderdaad. Want Hi-TEC ontwikkelen we continu. En ook op nieuwe effecten is het systeem voorbereid. Nieuwe kleurentrends brengen nieuwe pigmenten zoals bijvoorbeeld Chormaflair in de menglak.

Daarnaast wordt Hi-TEC binnenkort gelanceerd voor de zwaar vervoermarkt. Met Hi-TEC kan op grote oppervlakken de perfecte afwerking in uni en metallics verkregen worden.

Tegelijkertijd nemen wij klachten en ervaring van bedrijven op, om op maatgemaakte oplossingen in product en kleurbereik te bewerkstellingen.

Met de lancering van Permahyd® Hi-TEC 480 versterkt Spies Hecker tegelijkertijd het kleurmanagement.

Thomas Melzer: Dat doen we zeer bewust, omdat wij hier veel potentie voor het schadeherstelbedrijf zien. In het bijzonder als het erom gaat, toenemende aantallen effectkleuren uit de automobielindustrie betrouwbaar te reproduceren. Daardoor hebben wij met de lancering van Hi-TEC ook de functies in de kleurenzoeksoftware CRplus uitgebreid.

Waaruit bestaat kleurenmanagement van Spies Hecker precies?

Thomas Melzer: De inzet van de ColorDialog Spectro heeft zich reeds bewezen. De formulesoftware CRplus brengt nu de kleuren direct op het beeldscherm. Zo worden ingemeten kleuren visueel afgebeeld en deze kunnen met de opgeslagen kleuren vergeleken worden.  Zelfs een automatische correctie van de formule op de gemeten kleurgegevens is op de PC mogelijk. Er zijn op dit moment al meer dan 43.000 formules beschikbaar. Bovendien, zoals bij de producten, is een goede training bij kleurmanagement belangrijk. Wij zorgen wereldwijd voor ondersteuning met seminars en trainingen.

Welke verdere ontwikkelingen ziet u voor de laksystemen?

Thomas Melzer: Er zijn vele nieuwe ontwikkelingen maar het principe „Lakken als een systeem" is en blijft de basis voor een zeker lakresultaat. Plamuur, grondverf, basis en blanke lak- deze producten moeten optimaal met elkaar functioneren.  Daarbij zijn ook de goedkeuring van de automobielfabrikanten van invloed op de reparatiesystemen.

Ter optimalisering van het Permahyd® Hi-TEC systeem hebben we twee nieuwe blanke lakken in ons productassortiment opgenomen:  Permasolid® HS Klarlack 8055 en Permasolid® HS Klarlack 8650. Beide kenmerken zich door hun eenvoudige en zekere verwerking, briljante oppervlak en snelle droging.

Bij de verhaders gaat de ontwikkeling verder in de richting van het hoge vaste stoffengehalte (VHS). Daarmee wordt een hogere verbindingsdichtheid bereikt, die daarmee zorgt voor betere drogingseigenschappen en een hogere bestendigheid. Door nieuwe additieven die in de verharders en verdunners gebruikt worden, is een flexibele aanpassing aan omgevingsomstandigheden mogelijk.

Ondanks alle technologische ontwikkelingen, en dat wil ik in het bijzonder benadrukken, weten wij als lakfabrikant, dat het vakmanschap van de spuiters onvervangbaar blijft. Daarom ligt bij ons nog sterk de focus op praktijktraining voor spuiters, met moderne scholingsmethoden en opleiding van toekomstige spuiters.

Meneer  Melzer, bedankt voor dit gesprek!